Sähköpostilla levitetään PDF-dokumenttia, jonka avulla kalastetaan mm. Office 365 -tunnuksia

Tunnisteet: tietoturva, huijaus, sähköposti, tietojen kalastelu (phishing)

Haitallisen liitetiedoston sisältäviä sähköposteja on lähetetty murretuista sähköpostitileistä tuhansittain suomalaisille toimijoille. Sähköpostin liitteenä on PDF -dokumentti, jossa on linkki Dropbox-aiheiselle tietojenkalastelusivulle. Tietojenkalastelusivulla kalastetaan myös muun muassa Office 365 - ja Gmail-tunnuksia.

Sähköposteja on lähetetty useiden suomalaisten organisaatioiden murretuista sähköposteista. Koska lähettävä sähköpostilaatikko on murrettu, saattaa lähettäjä olla viestin vastaanottajalle tuttu henkilö ja siksi sisältöön luottaa ehkä helpommin.

Sähköpostin sisältö on yksinkertainen:

Otsikko: Tarkastele asiakirjoja
Sisältö:
Hei,
Katso liitteenä. Jos sinulla on kysyttävää, lähetä minulle sähköpostia
ja mielelläni vastaamme.
 
Sähköpostin liitteenä olevan .PDF -dokumentin sisältö on Adoben logo ja linkki tietojenkalastelusivulle.
Kuva 1: Sähköpostin liitetiedostona on PDF-dokumentti, jonka sisältönä on Adobe PDF logo sekä linkki tietojenkalastelusivulle.
 
Kuva 2: Tietojenkalastelusivu on Dropbox Business -teemainen ja siellä kalastetaan mm. Gmail, Office 365 ja Outlook -tunnuksia. Tietojenkalastelusivun tunnistaa selaimen osoitekentän osoitteesta, joka ei viittaa Dropboxin omille verkkosivuille.

Kannattaa tarkastaa onko organisaatioonne tullut vastaavia sähköposteja. Jos työntekijät ovat antaneet tunnuksensa tietojenkalastelusivulle, tulee tunnuksen salasanat vaihtaa välittömästi. Lisäksi kannattaa tarkastaa, ettei sähköpostitilille ole asetettu sähköpostien uudelleenlähetystä päälle. Office 365 ympäristössä tämän voi tarkastaa oheisen Microsoftin ohjeen mukaan

 

 

Katso myös

 

 

Päivityshistoria

  • 15.03.2018 klo 14:42
    Julkaistu

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

Janne Kotisalo     050 300 9931
janne.kotisalo(AT)ictpalvelut.net
 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ictpalvelut.net
 
 

 Kartta

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition kokeilu

Kauan odotettu Ubuntu Phone on viimein kädessäni. Eli heti alkuun jos tarvitsee nopeasti puhelimen, ei tämä ole silloin sinun valinta. ...

Suomenkielinen Windows 10 testissä

Suomenkielielinen Windows 10

Testaan Suomenkielistä Windows 10 kokeiluversiota. ...

.