Windows 10 testausta

Kuten ollaan totuttu niin asennus alkoi ISO failin latauksella ja poltolla. 

Asennus tapahtuu jälleen testikoneeseen joka on muutaman vuoden ikäinen Win 7 kone. Intel Core prosessorilla ja 4 Gb keskusmuistilla. Kiintolevynä vanha SATA väylän 80 Gb HDD. Muutoin perus HP rautaa, joten asennuksessa ei pitäisi tulla suurempia ongelmia. 

Asennusksen päätyttyä jatka kommentointia.

Eli testattava versio on Windows 10, 64 Bit.

Kuvan laatu taas vähän huono mutta yleisilme on nähtävissä. 2. kuvassa uusi Käynnistä valikko. 

Jotain uutta ja jotain vanhaa. Tässä on jotain mikä muistuttaa häiritsevästi Ubuntun Unity-valikkoa. Voi olla, että kuvittelen mutta jotain tuttua on alkusilmäyksellä. Tämä on kyllä huomattavasti toimivampi kuin mitä oli Win 8 tai 8.1 valikkoratkaisu. Toisaalta kun suuri osa kansasta on tottunut nk. "perinteiseen" valikkoon niin tämä on aika lähellä sitä.

Windows Phone käyttäjille valikon ulkoasu on tuttu ainankin, lisäksi lisää ohjelmia löytyy Windows 7:n tapaan Kaikki ohjelmat valinnan kautta, joka on tutussa paikassa. (En ole varma mitä Suomenkielisessä versiossa nuo nimitykset tulee olemaan, joten nimityksissä voi olla pientä heittoa) 

Koneen toiminta on nopeaa, vaikkain rauta on vanhaa. Näin ensituntumalla tämä 10 versio on edistystä Windowsin 8 tai 8.1 versioon. Monet uuden järjestelmän ratkaisut ovatkin sitten käyttäjän makuasia. Perus Windows on kuitenkin pohjalla joten siihen ei ole edelleenkään tullut muutosta. Eli sama hidastumis-ongelma jatkuu tässäkin versiossa. Tietokone pitää muistaa siivota säännöllisesti ja tietoturvasta pitää huolehtia.

Vertailua vielä aimepiin versioihin

Kuten mainitsin niin peris Windows löytyy ja Resusrssien hallinta on tuttu toiminnoiltaankin jo Win 7:sta ja mukana on Win 8 ja 8.1 lisäykset. Widget näkymää voi muokata haluamakseen Windows Phonen tavoin. Lisäksi perinteinen muokkaus onnistuu Ominaisuuksien kautta.

Mikäli olet Windows Phone käyttäjä ja sinulla on Windows Vista tai Windows 7, omaksut tämän käyttöjärjestelmän nopeasti. Myös Windows 8.1 käyttäjille tämä on tuttu näkymä ja joitain ominaisuuksia on paranneltu ja helpotettu lähinnä käyttömukavuutta ajatellen.

Eli tämän testiversion perusteella voisi tässä vaiheessa todeta niille, jotka odottelevat parannusta uusiin Windows versioihin, että tästä kun tulee virallinen julkaisu niin sitä kannattaa odottaa. Tiettävästi virallinen julkaisu on odotettavissa vuonna 2015 ja ehkä jopa alkupuolella. Jos olisin Windows käyttäjä niin odottaisin ehdottomasti tämän julkaisua ennen koneen vaihtoa. Mikäli tieto pitää paikkansa, että päivitys 10 versioon  Win 7 ja Win 8 sarjan käyttäjille olisi ilmainen niin tällöin ei ole mitään estettä koneen vaihdolle. Mikäli taas tämä on maksullinen ennakkotiedoita poiketen niin pysyttelisin Windows 7:ssa ja odottelisin maailman muuttumista. Windows 8 tai 8.1 käyttäjänä vaihto olisi joka tapauksessa ehdoton.

Yhteenveto Windows 10 testiversiosta

Tämä on käyttöjärjestelmä jollainen Windows 8 olisi pitänyt olla. Odotin paljon enemmin edistystä kuin mitä tämä testikäyttöön tarkoitettu tuotos toi tullessaan. Tosin parannukset edelliseen versioon tai oikeastaan kahteen edelliseen on tullut, ovat todella hyvin tehty. Tarkoituksena jos on ollut yhdistää mobiililaitteen ja PC:n käyttö niin näin se olisi alunperin pitänyt tehdä. Veikka henkilökohtaisesti olenkin ärsyyntynyt tuosta Widget näkymästä, joka ponnahtaa Käynnistä-valikosta niin kuitenkin se muodostaa toimivan yhtälön mobiililaitteiden kanssa, joihin tämä järjestelmä tullaan survomaan.

Toinen seikka oli testeissä esille tullut hidastuminen, eli perinteinen Windows vaiva, joka johtuu käyttöjärjestelmän tavasta käsitellä tiedostoja ja asennella ohjelmia. Tähän ei koko Windows hirstorian aikana ole tullut muutosta. Osa syynä lienee se, että yleisemmin muutokset joita versioiden välillä on ollut, on rakennettu kuitenkin sen vanhan perus Windowsin päälle.

Ohjelmistot testit jätin tästä pois koska kyseessä ei vielä ollut se viimeisin versio 10:stä. Näihin palataan kun saan käsiini sen lopullisen version. 

Mutta lopulta totean, että tästä kannattaa Windows 8 sarjan käyttäjän vaikka maksaakin. Tähän päivitys tulevaisuudessa kuitenkin kannattaa tehdä maksoi se tai. Tämä on taatusti niin hyvä kuin vain Windows voi tänäpäivänä olla.

- Janne Kotisalo

Kommentit

Ei kommentteja

Leave a comment

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

Janne Kotisalo     050 300 9931
janne.kotisalo(AT)ictpalvelut.net
 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ictpalvelut.net
 
 

 Kartta

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition kokeilu

Kauan odotettu Ubuntu Phone on viimein kädessäni. Eli heti alkuun jos tarvitsee nopeasti puhelimen, ei tämä ole silloin sinun valinta. ...

Suomenkielinen Windows 10 testissä

Suomenkielielinen Windows 10

Testaan Suomenkielistä Windows 10 kokeiluversiota. ...

.