Suomenkielinen Windows 10 testissä

Suomenkielielinen Windows 10

Testaan Suomenkielistä Windows 10 kokeiluversiota.

Asennus alkoi jälleen ISO tiedoston latauksella Microsoftin sivuilta. ISO tiedosto poltetiin levylle ja asennus voi alkaa. Kone johon tällä kertaa Windows 10 asennetaan on vanha ja syystä, että testaan samalla 10 toimivuutta vanhemmissa koneissa. Vertailua lähinnä Win 8  ja 8.1:n toimivuuteen vanhoissa koneissa. Asennuksesta ei ole oikeastaan mitään kerrottavaa koska se tapahtuu jo aiemmista Windows versioista totuttuun tapaa. Versio on 32 bittinen johtuen juuri siitä, että se asentuu vanhaan koneeseen paremmin, jossa ei välttämättä ole tukea 64 bittiselle käyttikselle.

Asennuksen jälkeen

Windows 10 pyytää tekemään tiettyjä määrityksiä ennen käynnistymistä. Homman voi tehdä kahdella tapaa, käyttämällä Pika-asetuksia tai Mukauttamalla. Käytän jälkimmäistä.

​Ensin tehdään määritykset laitteiden ja tietokoneiden etsimistä varten. Tällä kertaa kun kyseessä on Koti- tai työpaikan verkko, niin otamme valinnaksi "Kyllä. Koti- ja työpaikan verkkoja varten...".

Sitten tulee kysely Päivitysten määrittämisestä. Tässä tapauksessa käytän oletusasetuksia. Nämä voi luonnollisesti muuttaa jälkikäteen kun järjestelmä on otettu käyttöön. Eli Seuraava painiketta klikkaamalla eteenpäin.

Ratkaisujen etsiminen.... en tee muutoksia. Tällä kertaan en tahdo lähettää Microsoftille tietoja enkä anna lähettää myöskään paikkatietoja.

Seuraavassa tietojen jakamisesta Microsoftin ja muiden palveluiden kanssa. Valintani on tässä, että muut ei käytössä paitsi haittaohjelmilta suojautuminen. ...Seuraava.

Sitten tilin määritykset. Microsoft vaati Microsoft tilin määrittämisen. Minulla on tili joten käytän sitä. Kirjautumistietojen jälkeen Microsoftilta tulee koodi joka syötetään teksti kenttään kun asennus sitä kysyy.

Sitten tulee Microsoft propagandaa... jonkinlaisen tovin.... Palaan myöhemmin asiaan....

Jep! Viimein Windows käynnistyi ja pääsin kirjautumaan koneelle. Ekana tietysti avautui työpöytä. Ulkoasu on paljolti sama mikä oli aiemmassa Beta versiossa.

 

Käynnistä-valikko on myös samanlainen kuin edellisessä Betassa. Perinteistä valikkoa muistuttava osio sekä Windows Phonesta tuttua näkymää. Mielestäni käytettävyydeltään hyvä. Käyttökokemuksieni mukaan tässä on kyllä huomattavasti edeltäjäänsä Win 8 ja 8.1 paremmin onnistuttu käyttöliittymän suunnittelussa. 

Sovellusvaliko sensijaan on sekoitus vanhaa ja Win 8.1 tuttua. Tosin nämäkin on muokattavissa. Makuasia sillä sovellukset löytyvät mielestäni aika hyvin aakkosellisesta hakemistosta. Pidän kyllä enemmin esim. Linux Royalissa olevasta aihepiireittäin jaotellusta sovellusvalikosta.

Ja sitten kun kyseessä on Windows niin virustorjunnasta on huolehdittava.

Jatketaan testiä. Internet Explorer 11 onkin jo tuttu mm. Win 8 versioista. Ohjelma ei ole sen kummempi tässä kuin aiemminkaan. Zoomaus työkalun puute ihmetytti mutta Ctrl+Alt ja +- näppäin yhdistelmällä kun Zoomali IE:n ikkunaa niin työkalu tuli näkyviin Asetukset valikkoon. Internet asetukset on vanhoja perinteitä kunnioittavat. Mielitekisi sanoa, että nahkaa lukuunottamatta ei muutoksia ole kauheasti tullut. Joitain ominaisuuksia on paranneltu ja joitain tullut lisää, mutta pohjalla on kuitenkin perinteinen Windows sanoipa kuka mitä tahansa.

Resurssien hallinta on vanhasta tuttu eikä sitäkään ole juuri muutettu. Mikä on itseasiassa hyvä, sillä mielestäni Windowsin Resurssien hallinta on hyvin tehty ja helppo käyttää loogisuutensa takia.

Ja sitten totuus. Tähän asti kun ollaan päästy on Windows 10 kaatunut 4 kertaa ja vanha tuttu bluescreen on (itse asiassa tätä on nykyaikaistettu aika paljon ja hauskaksi tämän tekee kiva hymiö joka näkyy tekstin lopussa :( Aika vekkuli idea Ms:n sovelluskehittäjiltä.) tullut näkyviin 3 kertaa. Johtuuko epävakaus laitteistosta (paljon mahdollista) vai johtuuko se Beta version keskeneräisyydestä (paljon mahdollista tuokin)? No joka tapauksessa tässä koneessa on Linux pyörinyt yötä päivää eikä ole kaatunut kertaakaan. Toisaalta mm. Windows 7 ei myöskään nikotellut ko. koneessa yhtään.

Noista pienistä epäkohdista huolimatta käyttis on nopea, vanhasta koneesta huolimatta. Ajoittaista takertelua toki on mutta esim. 7 verrattuna 10 toimii yllättävänkin hyvin (jos ei noita joitain kaatumisia huomioida). :D 

Tulostin

Tulostin asentui automaattisesti. Verkossa on Samsung CLX tulostin, joka asentui ilman toimenpiteitä. Ominaisuus on tuttu aiemmasta Windows versiosta. Tämä helpottaa työaseman käyttöön ottoa esim. yrityksen verkossa huomattavasti. Laitteessa oleva skanneri tosin vaatii omat toimenpiteensä, eli asennuksen.

Jatkan raportointia kun olen testannus ohjelmia enemmin. Eli kannattaa seurata Hiekkalaatikkoa päivittäin. Pini maninta Aviran Free versiosta. Ohjlma tökkii Beta versiossa aika tavalla eikä ihan kaikkia ominaisuuksia saanut käyttöön muuten kuin erikseen käynnistämällä. Tosin Avirasta ei vielä löydy Win 10 tukea, kuten ei varmasti monesta muustakaan ohjelmasta. Myös hiukan vaivaa näytönohjaimen tuen puute. Resoluutio on 1024*768 ja kuva on hiukan suttuinen. Yritin asentaa ajuria mutta asennus ei suostunut onnistumaan vaikka mitä yritti.

Toimisto-ohjelmisto

Seuraavaksi testaamme toimisto-ohjelmiston toimintaa. Tällä kertaa turvaudumme ilmaiseen Libre Office 4.3 versioon. Testaus aloitetaan lataamalla asennuspaketti Libre-Officen suomenkielisiltä sivuilta koska tahdomme kotimaisen version. 

Latauksen jälkeen suoritamme asennuksen. Kun asennus on valmis päästään testaamaan ohjelmaa. Ainakin Työpöydällä olevasta kuvakkeesta käynistyvä aloitus ikkuna avautuu pienen odottelun jälkeen aivan oikein. 

Kokeilemme Writer tekstinkäsittely ohjelmaa.

Näyttää toimivan. Tallenukset yms. toimii myös sekä tulostuskin lähti toimimaan. Testasin vielä lisäksi taulukkolaskenta ohjelman Calc, joka sekin toimi. Sain toimimaan jopa Makrojen anuhoituksen, joka on positiivinen seikka enemmin taulukkolaskentaa käyttävälle. Kaikki perusfunktiot toimi moitteetta. 

Selainlaajennukset

Emme käsittele tässä kohtaa kuin videoformaattien katseluun liittyviä laajennuksia. Ensimäinen on Silverlight, jolla on mahdollista katsella esim. Katsomo.fi lähetyksiä. Lähetystä avattaessa selin pyytää asentamaan Silverlight laajennuksen. Asennuksen jälkeen kun seilain on käynnistety uudellen (varmuuden vuoksi) avataan katsomon sivulta lähetys. Ilmestyy seuraava ikkuna. Tämä on tuttu mm. Win 8 ja 8.1 käyttäjille inakin Chrome selaimen kanssa.

Ilmoituksesta pääsee eroon seuraavalla toimenpiteellä. Klikataan ikkunassa hiiren 2. painikkeela ja valitaan kuvan osoittama valinta. HUOM!. Tämä toimii siis myös aiemmissa Windows versioissa joissa tämä ilmoitus tulee.

Mikäli tahdot, ettei ilmoitusta tule uudestaan tee seuraava toimenpide. 

Vie hiiren soitin osoiterivillä olevan palapelin palan kohdalle ja klikkaa kuvaa. Tämän jälkeen tee kuvan osoitteme valinta ja paina Valmis painiketta. Tämän jälkeen ei ilmoitusta pitäisi enää tulla kun katselet Silverlight laajennusta kaipaavia formaatteja netistä.

Toinen laajennus Adobe Flash Palyer onkin jo valmiinaeli sitä ei tarvitse erikseen asentaa. Nämä kaksi laajennusta siis mahdollistavat aika ison osan Internetissä julkaistavien videoiden katselun.

Yhteenveto

Päällisin puolin Beta versio näyttää jo aika valmiille, enkä itseasiassa toivoisi ulkoasuun juurikaan muutoksia. Toiminnallisuuksiin ja vakauteen sitäkin enemmän kaipaan korjauksia. Toivotaan myös, että laiteohjain tuki laajenee Beta versiosta. Monta seikkaa kuitenkin puolustaa sitä, että tämä on varmasti yksi parhaista Microsoft käyttöjärjestelmistä. Toisaalta taas ihmettelen edelleen, että miksi tehdään vielä tänä päivänä ikivanhalla pohjalla käyttöjärjestelmää joka sairastaa edelleen sitä vanhaa "pöhötautia", joka ajanmittaan turvottaa käyttöjärjestelmän siihen kuntoon, että se ei lähde edes käyntiin. Ymmärrettävää toki on, että on huomattavasti kustannustehokkaampaa laittaa vanhan päälle uusi nahka kuin tehdä kokonaan uusi järjestelmä. Ihmettelen myös käyttöjärjestelmämarkkinoilla vaikuttavaa Betamax/VHS syndroomaa. Jos joku ei tiedä mistä utossa on kyse niin asiaa voi kysellä allekirjoittaneelta.

Laittakaa vielä sähköpostia toiveista mitä pitäisi testata Windows 10:ssä ja otetaan vastaan ehdotuksia myös muista testeistä. Aiheena "Hiekkalaatikko toiveet/ruusut/risut".

Janne Kotisalo

Kommentit

Ei kommentteja

Leave a comment

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

Janne Kotisalo     050 300 9931
janne.kotisalo(AT)ictpalvelut.net
 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ictpalvelut.net
 
 

 Kartta

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition kokeilu

Kauan odotettu Ubuntu Phone on viimein kädessäni. Eli heti alkuun jos tarvitsee nopeasti puhelimen, ei tämä ole silloin sinun valinta. ...

Suomenkielinen Windows 10 testissä

Suomenkielielinen Windows 10

Testaan Suomenkielistä Windows 10 kokeiluversiota. ...

.