BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition kokeilu

Kauan odotettu Ubuntu Phone on viimein kädessäni. Eli heti alkuun jos tarvitsee nopeasti puhelimen, ei tämä ole silloin sinun valinta.

Puhelimia voi ostaa korkeintaan yhtenä päivänä viikossa muutaman tunnin ajan. Toimitusaika on reilu kuukausi. No odottelu on palkittu.

Kuvat tulevat myöhemmin.

Ensivaikutelma

BQ:n kaupassa kun Varaus muuttui Läehetetty muotoon oli puhelin jo seuraavana päivänä kotiovella. Lähetyspaketin avauksen jälkeen kädessäni oli varsin laadukkaan oloinen paketti, jota ei alle 200 € hintaluokassa olevalta puhelimelta osannut odottaa. Itse puhelin on myös iloinen yllätys, sillä ulkonäkö sekä tuntuma puhelimesta kädessä on parempi mitä tämän hintaluokan puhelimelta uskaltaa odottaa.

Ensisilmäyksellä kiinnittyy huomio siihen ettei puhelimen etupuolella ole yhtään nappia. Näyttö on 4.5 tuumaa. Puhelinta kädessä pyöritellessä oikealta löytyy kaksi painiketta äänen säätö ja hallinta painike. Yläreunasta löytyy Micro SD korttipaikka, johdon voi laittaa maksimissaan 32 Gb kortin. Vasemmalla on sitten SIM paikat. Aivan oikein sanoin paikat. Tässä puhelimessa on 2 kpl SIM korttipaikkoja, mikä on melko yllättävää tämän hintaluokan puhelimessa. Tämmöistä ominaisuutta ei ole edes omassa kilpailijan S5 mallissa. Kameroita on kaksi kuten nykyisin alkaa olla jo kaikissa älypuhelimissa. Tarkempia tietoja tuonnempana puhelimen ominaisuuksista. Takakansi on mattapintainen ja värivalinta oli musta.

Puhelin on sekoitus kilpailijoiden malleja ja muistuttaa nopeasti katsottuna jonkin verran Applen puhelinta. Reunojen viimeistely tuntuu vähän keskeneräiselle, sillä reunat ovat terävät. No tuntuma voi olla kuvittelua sillä tässä ei ole Korealais puhelimen pyöristettyjä muotoja.

Käyttöönotto

Ensin SIM kortti paikoilleen, jonka asennus onnistuu mukana tulleella pienellä aputyökalulla, millä avataan laitteen vasemmassa reunassa pieni luukku. Puhelimen avaus tapahtuu edellä mainitusta hallintapainikkeesta. Toimenpiteet ovat pitkälti samat kuin kaikissa muissakin älypuhelimissa. Eli Kielen valinta. Linux käyttäjänä osasin odottaa laajaa kielitukea, mutta pelkästään Englanninkielen variaatiot pistivät jo hiukan hymyilemään. No lopulta löytyi myös Suomi. Mainittakoon, että suojausasetuksessa on vaihtoehtona puhelimen lukituksen avaukseen Pyyhkäisy, Suojakoodi ja Salasana. Tästä tuonnempana lisää. Valitsin Pyyhkäisyn.

Tässä vaiheessa täytyy todeta, että käyttöönottoa helpottaa huomattavasti jos olet luonut edellisellä puhelimella Google tilin ja synkronoinut edellisestä puhelimesta osoitetiedot, kuvat yms. Google palveluihin. Itse olin näin tehnyt.

WLAN, aika yms. asetusten jälkeen puhelin avautuu. Ensin tulee ohje puhelimen toimintojen käytöstä ja tämä onkin hyvä sillä mukana ei tule kunnon ohjetta muuhun kuin korttien paikoilleen laittoon ja lataukseen ja nekin ovat Englanniksi ja Espanjaksi. Navigointi on varsin looginen, kunhan sen oppii ensin muistamaan. No kokeilemalla …. ja alle 5 minuutissa olinkin jo saanut palautettua alussa tulleen ohjeen mieleeni ja ymmärsin mihin kohtaan sormi piti laittaa ja mihin suuntaan milloinkin piti sormella pyyhkäistä.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä on varmaan kaikkein lähellä Applen versiota… ja sittenkin aika kaukana siitä. Esiasennetut Widgetit ovat perisuomalaiselle suurelta osin varsin tarpeettomia mutta onneksi niitä voi nopeasti karsia pois tai vastaavasti lisätä.

Alkuperäisestä asetelmasta löytyy seuraavaa.

Lähistöllä

Tästä löytyy mm. lähellä olevia yrityksiä, säätietoja jne. Tässä kohtaa pitää muistaa, että sijaintitiedot pitää olla laitettu kohdalleen ja GPS käytössä. Mielenkiintoisen tästä tekee se, että paikkoja voi hakea fiilisten mukaan. Näistä lisää kun tarkastellaan asetuksia.

Uutiset

Valmiiksi on laitettu lähinnä Keski-Eurooppalaisia palvelevia uutispalveluita. Tosin nämäkin on muokattavissa.

Tänään

Tähän saa näkyviin säätietoja, kalenteritapahtumia, suosikkiyhteystietoja jne.

Video ja Musiikki

Tässä on kaksi eri näkymää, joissa on Videoissa linkit, mm Youtubeen, sekä muihin vastaaviin videoklippien katselupalveluihin. Musiikki työpöytä on vastaava ja sieltä löytyy valikoima Widgetteijä erityyppisiin musiikki palveluihin.

Valokuvat

Valokuvavalikoimaan on Widgetit omiin valokuviin, Instagarmmiin, Facebookkiin ja Flickr.

Ohjelmat

Tämä lienee kuitenkin se tärkein työpöytä? Oletuksena näkyy kaikki asennetut ohjelmat. Valinta löytyy eri tarpeille, Kuten Communication, jossa on Puhelu, Yhteystiedot, Facebook jne. Lisäksi vaihtoehtoja, peleihin, uutisiin, musiikkiin, ostoksiin, jne. jne. ja jos ohjelmat ei riitä niin Ubuntu kaupasta saa lisää. Tosin valikoimaa ei ole läheskään niin laajalti kuin Ubuntu puhelimeen kuin esim. Android puhelimeen. Valikoima kyllä laajenee jatkuvasti ja osaava voi tehdä näitä itse. Suurin osa on tosiaan ilmaisia. Pienellä mietiskelyllä valikoimaa saa laajemmaksi kuin mitä ensisilmäyksellä aluksi vaikuttaa. Näytön alareunasta löytyy ylös vetämällä Sovellushallinta josta saa lisättyä asennettuja ohjelmia Suosikki tähden valinnalla. Sovellukset tulevat näkyviin aiheeseen liittyvälle välisivulle ja jos sitä ei ole valmiina niin puhelin lisää sen automaattisesti.

Huom! Kuten aiemmin mainitsin Google ohjelmat kannattaa täältä asentaa, jos aiemmin on nämä palvelut olleet käytössä. Tämä tekee tietojen siirrosta uuteen Ubuntu puhelimeen lasten leikkiä.

Puhelin käytössä

Käyttökokemuksista ensimmäisenä on havainto puhelimen nopeudesta. Aiemmat kokemukset tämän hintaluokan puhelimista ovat olleet lähinnä keskinkertaisia nopeuden suhteen, mutta tämä tuntuu lähes samalta kuin S5 ensimmäisenä päivänä kun se oli otettu käyttöön. Lueskelin eräiästä kotimaisista julkaisuista tämän puhelimen osalta sekä Kiinalaisten Ubuntu MWC puhelimesta, jossa rauta on kovempaa luokkaa. Yhdessä aiheeseen liittyvässä jutussa viitattiin, että tässä on vähän onneton rauta. No itse sanoisin, että rauta on riittävä tähän hintaluokkaan ja kun otetaan huomioon käyttöjärjestelmä, usko raudan olevan riittävä.

Netin nopeus 3G yhteydellä. Puhelin raudasta huolimatta puhelin toimii myös netissä nopeasti 3G yhteydellä ja 3G toimii paremmin kuin tuossa omassa S5 puhelimessa. Eli siinä kohtaa kun S5 kadottaa 3G:n toimii BQ vielä ihan täysiä 3G:llä. Tämä pitää vielä varmistaa jossain vaiheessa.

Käyttöliittymä vaatii vähän totuttelua. Sillä se on aika pitkälti sekoitus Applen ja Jollan käyttöliittymään lisättynä Ubuntun Unity työpöytäympäristöstä löytyvästä pikavalinta palkista, joka nopeuttaa tärkeimpien toimintojen löytymistä todella paljon. Android puhelimiin saa myös vastaavan palkin näkyviin. Pienen opettelun jälkeen logiikka on todella pitkälle ajateltu. Tosin joidenkin toimintojen osalta on vielä toivomisen varaa. Esimerkkinä puhelun soittaminen Yhteystiedoista soittaminen teettää vähän ylimääräisiä näppäilyjä, jotka voisi karsia pois. Toisaalta tämä estää vahinkosoittoja.

Käyttöliittymä on lopultakin erittäin looginen kun kaikki Widgetit tulevat automaattisesti oikeaan välisivuun näkyviin. Kun oppii ymmärtämään, että kaikki on ryhmitelty aiheeseen liittyvyyden mukaan ja tämä estää sen, että käyttöliittymästä tulisi Widgettien sekamelska ja käyttäjällä olisi vaikeuksia muistaa mihin välisivuun mikäkin Widgetti on laitettu. Fiksua ajattelua ja tämä on muutenkin Linux käyttäjille tuttua.

Aluksi tulee mieleen, että kyseessä on erittäin fiksusti suunniteltu perusälypuhelin ja sitä se mielestäni onkin. Mutta! Muistetaan, että nyt ei puhuta Android, Apple tai Windows Phone käyttöjärjestelmästä vaan Linuxista, tosin löytyy tästä myös Androidia (en syvenny tähän tässä kirjoituksessa sen tarkemmin).

Pian menemme tutkimaan asetuksia, liitäntöjä ja sovelluksia joita puhelimeen saa. Tällöin huomataan, että kyseessä onkin paljon enemmän kuin ihan peruspuhelin (Linuxin hallitsevalle propellipäälle). Tämä on ihan oikea Linux pienistä detaljista riippumatta.

Puhelimen kaiutin voisi tietysti olla vähän parempi mutta se ei häpeä yhtään muille tämän hintaluokan puhelimille. No jos tarkkoja ollaan, niin musiikin harrastajana ja noin 40 puhelimen jälkeen täytyy todeta, ettei vielä tähän päivään mennessä ole yhdessäkään puhelimessani ollut oikeasti kunnon kaiutinta. Asia korjautunee kaiutintekniikan kehittyessä.

Kamerat ovat hyvät ja mielestäni riittävät. Takana 8 Mb ja edessä 5 Mb kamera, joten etukamera on melko lailla riittävä selfieitten ottoonkin.

Puheluun vastaaminen tuotti ensikerralla vähän vaikeuksia mutta ymmärrettyäni logiikan se olikin lopultakin todella kätevä. Eli pisteet tästäkin.

Tupla SIM ominaisuus on kahden puhelimen koukussa olevalle oivallinen ominaisuus.

Asetukset

Järjestelmän asetukset valinnalla pääsee käsiksi useimmalle tuttuihin puhelimen asetuksiin. Verkkoyhteydet, henkilökohtaiset, järjestelmä jne.

Tietoja laitteesta valinnalla pääsee tutkailemaan tarkemmin puhelimen sisintä. Tuolta löytyy myös kehittäjätila, jolla saa annettua lisää oikeuksia käyttäjälle. ”Kehittäjätilassa kuka tahansa voi käyttää, muuttaa ja poistaa mitä tahansa tältä puhelimelta yhdistämällä puhelimen toiseen laitteeseen.” No aika lähellä mutta ei onneksi ihan kaikkea. Tosin on olemassa keinot, joilla pääsee tosiaan Home hakemistosta ylöspäin, mutta tällä kertaa en syvenny siihen. En myöskään kerro tällä kertaa puhelimeen saatavan Terminal eli Pääte sovelluksen mahdollisuuksista. Vanha hyvä neuvo Linuxista ”Jos et tiedä mitä teet, älä tee sitä.”.

Asetuksista löytyy myös painike päivityksiin, sekä ilmoitus joka kertoo, milloin edellinen päivitys on ladattu ja asennettu. Musiikin, kuvien, videoiden ja sovellusten aktiivikäyttäjille löytyy tietoa vapaasta tallennustilasta. Kuten mainitsin, niin kaikki perusjutut löytyy täältä. No joitain lisä kilkkeitä olisi voinut tänne toivoa mutta kun ajatellaan tätä perusälypuhelimena niin ei niitä oikeasti tarvitse.

Yhteenveto

En syventynyt sovelluksiin enkä moneen muuhunkaan asiaan, joita olisi voinut käydä läpi. Toiveita otetaan vastaan ja voin tehdä erillistä juttua niistä.

Puhelin on edullista ja varmatoimista älypuhelinta etsivälle oivallinen ratkaisu. Puheet riittämättömästä raudasta voi mielestäni työntää… Puhelin sopii myös niille jotka tarvitsevat kaksi puhelinta. Tällä säästää helposti ja pienellä säätämisellä toisen puhelimen hinnan ja ehkä enemmänkin. Tämä sopii myös niille, joilla on osaamista mennä syvälle käyttöjärjestelmään. Tällöin puhelimesta saa täysin oman version, jollaista ei ole muilla. Mikäli luulee osaavansa niin tällöin puhelimen saa täysin toimimattomaan tilaan. Normaalikäyttäjällä ei tästä kuitenkaan ole pelkoa puhelimen oletus käyttöoikeuksilla.

Kyseessä on siis ensimmäinen puhelin, jossa on Linux käyttöjärjestelmä, jota ei tarvitse itse asentaa. Kyseessä on myös askel vähän toisenlaista ajattelua puhelinmaailmaan. Odotan nimittäin suurella mielenkiinnolla ominaisuutta, joka on tähän Ubuntu Touch järjestelmään tulossa. Eli yksi laite korvaa puhelimen ja tietokoneen ja on aina mukana ilman, että kummankaan laitteen käytettävyydestä tarvitsee tinkiä. Ratkaisu on jo olemassa ja odotan, että ne pienetkin ongelmat saadaan ratkaistua.

Hintaluokassaan laadukas, edullinen, vakaa, käytettävyys hyvä, rauta riittävä ja mitä muuta …. kannattaa kokeilla.

Mikäli aiheeseen tulee lisättävää, palaan asiaan.

Janne Kotisalo

Niin ne lupaamani puhelimen speksit. Tässä:

Screen

Dimensions 4.5”

Technology IPS multi-touch screen, 5 capacitive points. Protective Dragontrail display

Layer Resolution qHD 540 x 960 - 240 ppi (HDPI)

Aspect ratio 16:9

Viewing angle 178º

Dimensions and weight

Dimensions 137 x 67 x 9 mm

Weight 123 g

Processor

CPU Quad Core Cortex A7 up to 1.3 GHz MediaTek

GPU Mali 400 up to 500 MHz

Memory

Internal memory 8 GB

Ram 1 GB

Battery

LiPo 2150 mAh

Connections

dual micro-SIM

micro-USB OTG slot, Bluetooth® 4.0 hardware compatibility (software not currently integrated).

3.5 mm TRRS headphone jack (CTIA)

MicroSD slot, up to 32 GB

Connectivity

Wi-Fi 802.11 b/g/n

Bluetooth® 4.0, Bluetooth® 4.0 hardware compatibility (software not currently integrated).

2G GSM (850/900/1800/1900)

3G HSPA+ (900/2100)

GPS and A-GPS

Interface

Operating System Ubuntu

Languages Spanish, English, French, Portuguese, German and Italian and many others

Webcam

Rear 8 Mpx (Dual-flash and autofocus)

Video resolution Full HD (1080p)

Frontal 5 Mpx

Sensors

Brightness sensor, proximity sensor, accelerometer, eCompass, gyroscope

Other system functions

LED notification, microfone, noise canceller

Compatible formats

Text format .txt/ .pdf/ .xls/ .doc/ .ppt

Image format .bmp/.gif/.jpeg/.png/.wbmp/.jps/.mpo/.webp

Video format .3gp/.mp4/.flv/.webm/.avi/.mov/.mkv

Audio format .aac/.amr/.awb/.midi/.mp2/.mp3/.ogg /.wav/.ape/.flac/.eac3/.ac3

SAR values

Auditory use 0.582 W/Kg (10 g)

When used in direct contact with the body 1.003 W/Kg (10 g)

INFORMATION FOR DISTRIBUTORS

Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Micro-USB to USB cable

AC/DC charger

Documentation

Kommentit

Ei kommentteja

Leave a comment

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

Janne Kotisalo     050 300 9931
janne.kotisalo(AT)ictpalvelut.net
 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ictpalvelut.net
 
 

 Kartta

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition kokeilu

Kauan odotettu Ubuntu Phone on viimein kädessäni. Eli heti alkuun jos tarvitsee nopeasti puhelimen, ei tämä ole silloin sinun valinta. ...

Suomenkielinen Windows 10 testissä

Suomenkielielinen Windows 10

Testaan Suomenkielistä Windows 10 kokeiluversiota. ...

.